Cum sa vindeci chiar si cea mai urata mahmureala?

Mahmureala pare a fi modul in care organismul ne reaminteste despre pericolele excesului de alcool. Se refera practic la un set de simptome care apar ca urmare a consumului excesiv de alcool. Mahmureala incepe de obicei la cateva ore dupa ce incetati sa beti bauturi cu alcool. Simptomele pot varia ca intensitate, in functie de fiecare persoana in parte si de tipul si cantitatea de alcool consumata.
Mălina Mancaș
Mălina Mancaș 11 august, 20235 min citit 130
Cum sa vindeci chiar si cea mai urata mahmureala?

Simptomele tipice includ:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • sete intensa;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • dureri de stomac;
  • greturi si varsaturi;
  • sensibilitate la lumina si la sunete;
  • vertij;
  • anxietate si iritabilitate;
  • transpiratii intense;
  • tremur;
  • scaderea capacitatii de concentrare;
  • cresterea tensiunii arteriale.

Cand sunam la medic?

Uneori pot sa apara semne si simptome grave in urma consumului ridicat de alcool, semne de intoxicatie cu alcool. Aceasta este o urgenta medicala si trebuie sa sunati la 112 daca o persoana care a consumat alcool prezinta semne de:

  • confuzie;
  • convulsii;
  • respiratie lenta si/sau respiratie neregulata;
  • piele albastruie sau piele palida;
  • temperatura scazuta a corpului (hipotermie);
  • dificultati in a ramane constient;
  • lesin (inconstienta) si nu poate fi trezit.

De ce apare mahmureala?

Mahmureala este data de efectele alcoolului asupra organismului. Cum? Este simplu – alcoolul are efecte directe asupra organelor si functiilor corpului. Iata ce efecte produce:

  • deshidratare – care la randul sau provoaca sete, oboseala si dureri de cap;
  • dezechilibru electrolitic;
  • probleme gastrointestinale - alcoolul irita mucoasa stomacului si a intestinelor, incetineste rata digestiei, toate aceste procese ducand la disconfort gastric si greata;
  • inflamatie - alcoolul creste inflamatia din intregul corp, ce poate contribui la starea generala de mahmureala;
  • scaderea glicemiei – duce la oboseala, transpiratie, foame si tremur.

De asemenea, alcoolul afecteaza somnul si nivelurile hormonilor din organism, ce contribuie la diferite simptome care apar. Mahmureala incep dupa ce nivelul alcoolemiei incepe sa scada. De fapt, cele mai intense simptome apar atunci cand nivelurile ajung la zero.

Ce factori pot creste riscul de mahmureala?

Alcoolul este principalul vinovat pentru aparitia mahmurelii, dar si alte componente ale bauturilor alcoolice pot contribui la simptome sau pot agrava mahmureala. Astfel de substante chimice, numite congeneri, pot intensifica efectele mahmurelii. Acesti congeneri se gasesc in compozitia anumitor tipuri de bauturi alcoolice si contribuie la gustul si mirosul acestora – se gasesc mai ales in bauturile de culoare inchisa, ca whisky sau vin rosu.

In general, severitatea simptomelor depinde de tipul de alcool consumat, cantitate, dar si de starea generala de sanatatea. De asemenea, unele persoane se confrunta cu mahmureala chiar si dupa o singura bautura, iar altele consuma cantitati mai mari de alcool si nu au simptome. Variabilitatea genetica poate face ca unele persoane sa fie mai predispuse la aparitia mahmurelii decat altele. O variabilitate genetica ce afecteaza modul in care este metabolizat alcoolul poate face ca unele persoane sa se inroseasca, sa transpire sau sa aiba simptome severe de mahmureala dupa ce au baut chiar si o cantitate mica de alcool.

Alti factori de risc pentru mahmureala includ:

  • consumul de alcool pe stomacul gol;
  • fumatul in asociere cu alcool – fumatul creste probabilitatea de mahmureala;
  • lipsa somnului dupa consumul de alcool.

Tratament si remedii contra mahmurelii

Oricat de neplacute ar fi, majoritatea simptomelor de mahmureala trec de la sine, desi pot dura pana la 24 de ore sau mai mult. Daca alegeti sa consumati alcool, este important sa faceti asta in mod responsabil pentru a evita mahmureala.

O mahmureala trebuie sa-si urmeze cursul de obicei, odata ce apare. Acest lucru presupune ca organismul sa se regleze pe masura ce alcoolul este eliminat din fluxul sangvin. Simptomele mahmurelii tind sa scada in decurs de 8 - 24 de ore, dar uneori poate dura mai mult. Corpul trebuie sa elimine produsele secundare toxice ale alcoolului, sa se rehidrateze, sa vindece tesuturile si sa restabileasca functiile si activitatea la normal.

Exista si unele remedii anti mahmureala care pot fi de ajutor in unele cazuri:

  • consum crescut de apa pentru a reduce deshidratarea – in primul rand, beti apa pentru a rehidrata organismul;
  • consumul de alimente fade cu carbohidrati complecsi, cum ar fi paine prajita sau biscuiti – pentru a normaliza glicemia si pentru a reduce greata;
  • somn si odihna.

Pastile mahmureala – ce pastile pot ajuta contra mahmurelii?

Unele pastile mahmureala pot fi de ajutor, dar nu de fiecare data. De exemplu, antiacidele pot reduce disconfortul gastric, iar aspirina (cum ar fi comprimate efervescente Alka-Seltzer) sau alt medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, poate reduce durerile de cap sau durerile musculare. Cu toate acestea, trebuie luate cu moderatie, deoarece pot cauza disconfort gastric. Nu luati acetaminofen - poate fi toxic pentru ficat atunci cand este combinat cu alcool.

Pot fi utile uneori si mix-uri de vitamine si minerale, ca vitamina C, vitamina B6, B5, B12 etc., electroliti sau alte ingrediente cu efect antioxidant, vitaminizant si remineralizant, precum Emetix Hangover, Alcovit sau Morning Recovery. De obicei, astfel de remedii mahmureala sunt disponibile sub forma de pliculete dizolvabile, pastile efervescente pentru mahmureala sau forma lichida.

Cum sa previi o mahmureala?

Ca regula generala, cu cat bei mai mult alcool, cu atat este mai probabil sa te confrunti cu mahmureala a doua zi. Insa, nu exista o formula care sa iti spuna cat de mult poti bea in siguranta si totusi sa eviti mahmureala. Iata, insa, cateva recomandari contra mahmurelii:

  • In primul rand: consumati alcool cu moderatie si limitati consumul de alcool.
  • De asemenea, o masa bogata in carbohidrati, cum ar fi orez brun sau paste, va poate ajuta sa incetiniti rata de absorbtie a alcoolului in sange.
  • Optati pentru bauturi mai deschise la culoare, cu un continut mai redus de congeneri – o serie de subproduse chimice care apar in urma fermentatiei alcoolice, care confera bauturilor aroma specifica.
  • Evitati bauturile carbogazoase care accelereaza viteza de absorbtie a alcoolului in sange.
  • Evitati fumatul, care poate intensifica mahmureala.
  • Consumati suficienta apa in mod constant cand beti alcool, inclusiv inainte de a merge la culcare.
  • Dormiti suficient.

Preventia este intotdeauna cel mai bun tratament anti mahmureala. Singura modalitate de a preveni mahmureala este sa evitati in intregime alcoolul sau sa beti cu moderatie. Nivelul de toleranta al fiecarei persoane este diferit, asa ca „moderatia” variaza oarecum de la o persoana la alta.