Hemoroizi. Cauze, simptome, tratament și prevenire

Conform studiilor, 4 din 5 adulți vor dezvolta cel puțin un episod hemoroidal de-a lungul vieții, și în grupa de vârstă peste 50 de ani, aproximativ 6 din 10 persoane suferă de această afecțiune. Cu toate că numărul persoanelor afectate de hemoroizi este destul de ridicat, pacienții se prezintă la cabietul medical mult mai târziu, teama fiind cauza invocată. Una dintre metodele cele mai bune pentru a depăși frica este cunoașterea maladiei și urmările cum îți poate afecta viața dacă este neglijată.
Echipa Liki24
Echipa Liki24 11 ianuarie, 20235 min citit 210
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 11.01.2023
Hemoroizi. Cauze, simptome, tratament și prevenire

Hemoroizii reprezintă venele umflate situate în jurul rectului inferior și anusului. Ele pe parcurs se pot inflama. Reprezintă o afecțiune care debutează în mod similar cu venele varicoase de la nivelul picioarelor.

Toate persoanele au prezente aceste aglomerări de vene, însă schimbarea dimensiunii și structurii lor apare la o anumită categorie de pacienți. Aceste modificări sunt întreținute de anumite condiții patologice sau apar sub influența unor cauze, moment în care venele încep să semene cu niște pernuțe vasculare și să se umfle. Aceste modificări și reprezintă debutul bolii hemoroidale. Ulterior ele se pot inflama, pot provoca dureri locale, pot sângera și deveni evidente la exterior.

Cel mai des întâlnim hemoroizi în sarcină, mai ales în ultimul trimestru, dar și la pacienții obezi, cu constipație cronică și cei care au o dietă dezechilibrată.

Hemoroizi cauze

Cel mai frecvent cauza apariției hemoroizilor nu este cunoscută. Însă sedentarismul, constipația, obezitatea, statul mult pe scaun sunt factorii care favorizează apariția bolii.

 • Constipația cronică, cauza majoră în dezvoltarea bolii hemoroidale. Defecarea îngreunată, formează un obstacol pentru circulația sanguină prin acumularea presiunii în zona rectului. Asta se soldează cu inflamarea vaselor de sânge.
 • Obezitatea, statul mult pe scaun și ridicarea unor greutăți, sunt factorii care duc la apariția hemoroizilor. Medicii afirmă ca are loc acumularea de presiune în zona bazinului și în special în zona anală, ceea ce dereglează circulația sângelui și provoacă inflamarea vaselor de sânge.
 • Sedentarismul – statul pentru mult timp și zilnic pe scaun, lipsa mișcării, cresc riscul de apariție a hemoroizilor.
 • Alimentația - consumul de alimente picante cu multe condimente, favorizează apariția hemoroizilor. Așa ca ideal ar fi să țineți mai departe piperul, usturoiul, ceapa, muștarul iute.
 • Consumul regulat de alcool - duce în timp la agravarea hemoroizilor deja existenți și la dilatarea vaselor de sânge din zona rectală.
 • Hidratarea deficitară – consumul scăzut de apă încetinește tranzitul intestinal și favorizează instalarea constipației și dezvoltarea hemoroizilor.
 • Regimul alimentar sărac în fibre duce la apariția constipației.

Tipuri de hemoroizi

 • Hemoroizii interni – sunt localizați în interiorul rectului;
 • Hemoroizii externi – se dezvoltă sub piele în jurul anusului;

Singurul simptom care ne vorbește despre apariția hemoroizilor interni este prezența sângelui în scaun, întrucât hemoroizii interni nu dau durere.

Hemoroizii externi dau disconfort local și durere, deoarece apar sub pielea din jurul anusului, unde există numeroși nervi.

Deosebim 4 stadii de dezvoltare a hemoroizilor, în dependență de care medicul proctolog stabilește tratamentul:

 • Hemoroizi gradul 1 – când localizarea hemoroizilor este doar la nivelul canalului anal;
 • Hemoroizi gradul 2 – când încep să se exteriorizeze imediat după actul defecației și se retrag ulterior;
 • Hemoroizi gradul 3 – apar după momentul defecației și nu se mai retrag desinestătător;
 • Hemoroizi gradul 4 – sunt cei care apar și rămân tot timpul în exterior și sunt cei mai gravi.

Hemoroizi simptome

Principalele simptome și semne ale hemoroizilor sunt:

 • durere în timpul scaunului;
 • apariția sângerărilor care se produc după actul defecației;
 • disconfort local atunci când stați pe scaun;
 • mâncărime la nivelul anusului;
 • sensibilitate crescută în zona anusului;
 • apariția hemoroizilor în zona orificiului anal;

Manifestările hemoroizilor interni sunt: mâncărimea în zona anală, pete de sânge în scaun, senzație de durere înainte și după eliminarea maselor fecale.

Hemoroizii externi au următoarele simptome: apariția unor pete de sânge în scaun, dureri în timpul actului de defecație.

Important de reținut!!! Cu apariția primelor simptome trebuie să vă adresați la medicul specialist. La ce doctor vă duceți pentru hemoroizi? Medicul proctolog este specialistul care vă poate ajuta cu diagnosticul corect și alegerea unei tactici potrivite de tratament. Trebuie să fim foarte prudenți, întrucât unele simptome pot vorbi de afecțiuni foarte grave. De exemplu urmele de sânge în scaun, pot reprezenta și semnul cancerului de colon. De asemenea, hemoroizii netratați, pot duce la apariția unor complicații destul de grave.

Diagnosticul hemoroizilor

Medicul specialist proctolog vă stabilește diagnosticul corect. De obicei, medicul solicită efectuarea următoarelor investigații: endoscopie digestivă inferioară, videoanuscopia, colonoscopia și tușeul rectal. Investigația care este utilizată pentru diagnosticul diferențial este colonoscopia. Ea ne ajută în excluderea bolilor grave precum sunt colita și cancerul de colon.

Tratament hemoroizi

Tratamentul hemoroizilor este ales în dependență de severitatea și gradul acestora. Hemoroizii simptomatici fără complicații necesită un tratament conservativ, scopul de bază fiind tratarea afecțiunii primare care a generat apariția lor. Tratamentul hemoroizilor simptomatici depinde de caracterul evolutiv și stadiul acestora.

Hemoroizi externi tratament

Tratamentul hemoroizilor externi depinde dacă aceștia sunt simptomatici sau nu. Hemoroizii externi asimptomatici necesită doar măsuri igieno- dietetice.

În funcție de severitatea simptomelor și gradul acestora, tratamentul poate fi conservativ, medicamentos, chirurgical sau non-chirurgical, homeopatic.

Măsuri igieno-dietetice:

 • Reduceți consumul de alcool și alte băuturi excitante (ceai negru, cafea);
 • Evitați condimentele;
 • Consumați multe lichide (minim 2 litri pe zi);
 • Evitați să stați jos timp îndelungat (alternați cu gimnastica și plimbări scurte);
 • Practicați exercițiile fizice în mers regulat – jogging, mers, alergare ușoară;
 • Evitați constipația – consumați alimente bogate în fibre (fructe proaspete sau uscate, legume verzi, cereale);
 • Evitați sporturile care favorizează maladia hemoroidală (ciclism, călărie, motociclism);

Menținerea igienei în special în cazul hemoroizilor interni se poate face cu Servețele umede Proctinum . Aceste șervețele conțin ingrediente active cu rol reparator, calmant, antiinflamator și hidratant.

Tratamentul conservativ

Intervenția conservativă cea mai important implică o dietă bogată în fibre, asociată cu consumul adecvat de lichide. Se evită consumul de condimente, alcool, grăsimi animale și preparate medicamentoase care provoacă diaree sau constipație.

Reducerea timpului de stat la toaletă, mișcarea și evacuarea fără întârziere a scaunului sunt intervenții care reduc efortul de defecație și constipația.

Disconfortul anal este calmat de o baie caldă. Măsurile enumerate anterior, în special suplimentarea fibrelor în alimentație sunt suficiente pentru a rezolva și ameliora boala hemoroidală la stadiile I-III.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele pentru hemoroizi sunt administrate simptomatic, includ o gamă largă și se aplică local. Tratamentul medicamentos este foarte eficient și cel mai recomandat în fazele incipiente ale bolii.

Medicamentele antihemoroidale includ diverși agenți medicamentoși precum: antiinflamatoare, astringente, venotonice, antiseptice, substanțe cu rol protector.

Reducerea procesului inflamator se poate realize cu:

Tratamentul chirurgical

Este utilizat atunci când procedurile non-chirurgicale nu aduc rezultate în ameliorarea hemoroizilor pe termen lung. Hemoroizii de gradul III sau IV care nu se pot trata ambulator, se supun intervenției de hemoroidectomie.

Tratament non-chirurgical

Acesta include proceduri non-chirurgicale sau minim-invazive. Se utilizează în dependență de gradul de dezvoltare a hemoroizilor și pot avea și ele complicații post-intervenționale. Sunt utilizate crioterapia, scleroterapia, diatermia bipolară, ligaturarea cu banda elastică, fotocoagularea cu infraroșii, electroterapia.

Tratamentul homeopat și fitoterapeutic

Tratamentul homeopat al hemoroizilor se referă la administrarea produselor din plante, utilizate intern sau prin aplicații externe.

Aplicațiile externe au acțiune calmantă, antiseptică, cicatrizantă și hemostatică. Se poate utiliza Cremă cu mușetelUnguent Optima cu gălbenele, Unguent cu gălbenele și cătină. Aceste produse pe baza extractelor naturali pot fi utilizate și în cazurile de hemoroizi la copii.

Atentie! Modul în care hemoroizii pot evolua depinde doar de respectarea tratamentului și stilului de viață recomandat de medicul specialist. Hemoroizii pot fi ținuti sub control, prin respectarea unui stil de viață sănătos și a unei igiene corespunzătoare.