Răceala și gripa. Cauze, simptome, diferențe și tratament

Cu sosirea sezonului rece, an de an, cresc și cazurile de răceli și gripă. De multe ori, răceala este confundată cu gripa și invers. Ambele sunt infecții respiratorii virale și au anumite simptome comune, însă agenții cauzali sunt diferiți. Gripa debutează violent și brusc, poate conduce la complicații severe și se manifestă mult mai intens.
Echipa Liki24
Echipa Liki24 09 decembrie, 20225 min citit 204
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 09.12.2022
Răceala și gripa. Cauze, simptome, diferențe și tratament

Gripa reprezintă o infecție respiratorie mult mai severă decât o răceală. Complicațiile gripei precum encefalopatia, pneumonia, sunt caracteristice în special persoanelor nevaccinate și vulnerabile, ajungând chiar la deces. Din categoria persoanelor vulnerabile fac parte copii sub 5 ani, sugarii, adulții peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, femeile însărcinate, persoanele obeze și personalul sanitar.

Gripa și răceala sunt două dintre cele mai frecvente infecții respiratorii. Virusurile care determină răceala și virusurile gripale sunt foarte contagioase, cu ușurință se transmit de la un om la altul prin secrețiile care sunt eliminate atunci când cineva tușește, strănută sau vorbește.

Deși boala poate veni oricând în timpul anului, chiar și vara, totuși lunile reci sunt cele mai frecvente în răceli. Motivul constă în faptul că din cauza temperaturilor scăzute, stăm mai mult în interior și în așa mod suntem în contact mai strâns unul cu celălalt.

Cauzele gripei

În general, gripa este provocată de trei tipuri de virusuri gripale, A,B, C, care au mai multe tulpini. Virusul gripal tip C provoacă o formă mai ușoară de maladie și nu cauzează epidemie. Însă, virusurile gripale tip A și B, au mai multe tulpini virale care duc la apariția epidemiilor anuale. Ca rezultat, un nou vaccin antigripal este produs în fiecare an, ce combină tulpinile care cel mai frecvent circulă în rândul populației ale virusurilor A și B. Ca să cunoașteți de care tulpină de virus sunteți afectați, puteți efectua test la gripă.

Corpul are proprietatea de a produce anticorpi pentru tulpinile virale cu care ați fost bolnav. În așa mod, organismul poate reduce din severitatea simptomelor sau preveni reinfectarea cu o tulpină de virus care este similar cu cea pe care ați avut-o.

Dar este important să cunoaștem că nivelul de anticorpi scade în timp din organism, astfel principala măsură preventivă reprezintă vaccinarea periodică. Medicii recomandă vaccinarea mai ales pentru persoanele vulnerabile.

Cauzele răcelii

Peste 200 de viruși pot fi agenții cauzali a răcelii, însă, în majoritatea cazurilor sunt implicați rinovirușii. Coronavirușii, cauzează răceala într-o măsură mai mică. Omul este afectat până la 6 tulpini de coronavirus, iar acesta poate cauza simptome ușoare sau moderate ale sindromului respirator sever acut.

Alte cause posibile ale răcelii sunt adenovirușii, virusul sincițial respirator, virusul parainfluenza . Aceste trei grupe de viruși pot cauza simptome nesemnificative la adult și probleme destul de severe la vârstnici, copii și alte persoane cu sistemul imunitar compromis. Persoanele cu astm, cei care au afecțiuni ale plămânilor sau boli cardiovasculare, copii născuți prematur, toți au un risc mai mare de complicații precum pneumonia sau bronșita.

Cum se transmite răceala și gripa?

Atât răceala, cât și gripa au mod de transmitere similar, prin strănut, tuse sau prin contact direct cu suprafața contaminată.

Modalitatea cea mai simplă de transmitere a gripei și răcelii este de la o persoană la alta, atunci când distanța între acestea este mai mică de 1,8 metri. Virusul , în general se transmite mai ales prin contactul cu picături contaminate provenite de la persoanele bolnave. Aceste picături pot ajunge pe nas, gură sau pot fi inhalate ajungând la plămâni.

Contagiozitatea persoanelor bolnave durează până la 3-4 zile de la debutul bolii. Dar adulții sănătoși care s-au infectat pot transmite virusul și până la 5-7 zile. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit și copii, pot transmite virusul chiar la mai mult de 7 zile de la apariția simptomelor.

Debutul răcelii și gripei

Se găsesc o serie de diferențe în ceea ce privește debutul bolii în răceală și gripă. Gripa are un debut violent și brusc, cu febra 39-40 de grade Celsius și frisoane, stare de oboseală, tuse uscată, dureri ocular, dureri de cap și gât roșu. De asemenea poate apărea stare generală de slăbiciune, dureri musculare și osoase. Deosebim și situații de gripă cu stări de vărsături și greață, eczema ale buzelor sau nasului, diaree.

Dacă facem comparație cu răceala, atunci ea debutează cu dureri ușoare de cap, răgușeală, strănut, stare de oboseală, senzație de mâncărime la nivelul scalpului, dureri de gât. După care ulterior pot să apară creșterea consistenței mucozităților nazale, iritații ale cavității bucale și o paloare ușoară a pielii.

Simptomele gripei și răcelii

Gripa începe să se manifeste aproximativ după 3 zile de la infectare și dispare de regulă într-o săptămână. Printre simptome deosebim:

 • Dureri musculare;
 • Febră bruscă de 38-40 de grade Celsius;
 • Frisoane;
 • Oboseală;
 • Transpirație abundentă;
 • Tuse seacă;
 • Secreții nazale;
 • Durere de gât;
 • Dureri musculare;
 • Rar, diaree și vărsături, mai ales printre simptomele gripei la copii;
 • Pierderea apetitului;

Simptomele răcelii sunt:

 • Secreții nazale abundente;
 • Durere în gât;
 • Nas înfundat;
 • Tuse;
 • Strănut;
 • Ochi roșii;
 • Febră ușoară;
 • Dureri de cap de intensitate ușoară spre medie.

Semnele răcelii apar de obicei în decurs de 2 zile și se ameliorează după 8-10 zile. Însă unele răceli pot dura și până la 3 săptămâni.

Tratamentul gripei și răcelii

Răceala și gripa pot necesita diferite tipuri de tratament, printre care nu sunt recomandate antibioticele. Doar la recomandarea medicului de familie puteți administra antibiotic și pentru tratarea complicațiilor care pot apărea.

Cele mai bune medicamente pentru răceală și gripă le puteți găsi în continuare.

Cum tratăm gripa

Este necesar să începem tratamentul gripei la adulți cât și la copii cu consumul de lichide (ceai, apă, supe calde) și multă odihnă. Pentru durere sunt recomandate medicamente precum Nurofen, Panadol, care pot fi utlizate și în tratamentul răcelii și gripei la copii, și Aspirină. Adolescenții și în special copii nu li se recomandă să administreze aspirina, întrucât crește riscul de sindrom Reye, o maladie rară cu potențial letal.

Cum tratăm răceala

În tratamentul răcelii sunt recomandate:

 • Medicamente antiinflamatoare și analgezice precum Ibuprofen și Paracetamol;
 • Decongestionantele nazale precum Xylo-nasal, Olynth, Rhinxyl. Utilizarea îndelungată a acestor produse poate cauza congestia nazală, de aceea se recomandă să fie folosite până la 5 zile. Nu se recomadă administrarea la copii cu vârsta mai mică de 6 ani.
 • Sirop de tuse precum Coldtusin, Bronhosuport, Calmotusin.

Dacă apar complicații sau infecția este severă, medical vă poate recomanda un medicament antiviral pentru gripă precum oseltamivir, peravimir, zanamivir.

Totuși, este bine să evităm medicamente pentru răceală și gripă care conțin aceeași substanță activă, pentru a evita supradozarea.

Pentru a accelera recuperarea după răceală și gripa se recomandă:

 • Să vă odihniți – este bine de evitat ca copii să meargă la școală și adulții la locul de muncă, pentru a micșora riscul de infectare pe cei din jur. Plus la toate, este recomandat să vă odihniți la pat;
 • Să consumați cât mai multe lichide – suc, apă, supă limpede. Evitați cafeina și alcoolul, deoarece deshidratează;
 • Ajustați umiditatea și temperature din cameră – mențineți camera caldă, dar nu incinsă. În cazul ca aerul este prea uscat, apelați la umidificator. Umiditatea moderată ajută la reducerea tusei și la decongestionare;
 • Faceți gargară pentru calmarea durerilor de gât;

Deși există câteva asemănări între gripă și răceală, acestea sunt două afecțiuni separate, chiar dacă afectează aceleași căi respiratorii. Dacă răceala comună este mai des întâlnită și există șanse mai mici să cauzeze probleme, gripa are potențial periculos mai ales pentru bolnavii cronici, copii, femeile gravide și vârstnici. În acest context, vaccinarea antigripală, precum și spălarea pe mâini pot ajuta la prevenirea infectării.