Răcelile sezoniere. Cauze, simptome, tratament

Răceala reprezintă termenul cel mai frecvent utilizat pentru infecțiile tractului respirator superior, mai ales gât, nas și sinusuri. De obicei etiologia acesteia este una virală și apare în special în sezonul rece atât la copii cât și la adulți.
Echipa Liki24
Echipa Liki24 28 octombrie, 20225 min citit 126
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 28.10.2022
Răcelile sezoniere. Cauze, simptome, tratament

Persoanele cu starea de sănătate afectată răcesc mai des, întrucât organismul lor este mai slăbit și sistemul imunitar are mai puțină forță să lupte cu diverși factori ce provoacă boala.

Cu alte cuvinte spus, răceala este o inflamație de origine virală, care este o patologie acută și afectează tractul respirator superior. Este foarte contagioasă și poate avea o durată de manifestare de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Este bine să cunoaștem că răceala se poate transmite prin contactul cu obiectele care au fost contaminate și pe cale aeriană. Transmiterea pe cale aeriană se face prin inhalarea particulelor de virus din aer, care au fost răspândite de persoana infectată. Particulele mici de virus sunt dispersate în aer cand bolnavul tușește sau strănută. De asemenea, obiectele atinse de persoana infectată, sunt o sursă de contaminare, motiv pentru care toți specialiștii recomandă dezinfectarea suprafețelor cu substanțe speciale și spălarea cât mai des a mâinilor.

Cauzele răcelii

Virușii cu tropism respirator reprezintă agenții cauzali a răcelilor. Există peste 200 de virusuri care pot provoca răceala. Dar unul dintre cei mai frecvenți agenți etiologici a acestei afecțiunii reprezintă Rinovirusul. El se răspândește pe cale aeriană prin secrețiile nazo faringiene emise în timpul tusei, strănutului, vorbitului dar și prin contact direct cu persoana infectată sau obiectele contaminate cu viruși. Virusul pătrunde în corp prin membranele mucoase din ochi, nări sau gură. El poate supraviețui în afara corpului doar 2 zile, după care dacă nu găsește gazdă, moare.

Răceala la copii cu vârsta preșcolară, la sugari, la persoanele cu afecțiuni respiratorii și imunodeficiențe, la fumători, se întâlnește mult mai frecvent. Acest grup de persoane pot dezvolta și răceli recurente pe tot parcursul anului.

Simptome răceala

Virusurile care cauzează simptomatologia specifică răcelii găzduiesc inițial mucoasa căilor nazale și a sinusurilor faciale și conduc la apariția:

 • Congestiei nazale (nas înfundat);
 • Secrețiilor nazale apoase (rinoree) care își pot modifica aspectul și consistența după 2-3 zile de evoluție a bolii;
 • Tusei;
 • Strănutului;
 • Lăcrimare;
 • Anginei acute (durere în gât de cauza inflamatorie);
 • Cefaleei ușoare;
 • Febrei de intensitate scăzută;
 • Otalgiei (dureri de ureche internă);
 • Mialgiilor (dureri musculare) ușoare.

Când simțim primele simptome ale unei răceli, sistemul nostru imunitar funcționează deja la capacități maxime.

Deseori boala se remite spontan după o evoluție a simptomelor cuprinsă între 5 și 7 zile. Dacă acest interval de timp este depășit, se recomandă prezentarea la medic pentru excluderea altor afecțiuni infecțioase cu tablou clinic similar.

Diagnosticul răcelii

Diagnosticul se stabilește în baza examenului clinic și anamnezei. Atunci când aveți câteva simptome din cele enumerate anterior, e bine să faceți legătura cu medicul de familie pentru un diagnostic corect și sigur.

Tratament răceală

Un tratament specific pentru răceală nu există.

Boala are evoluția sa naturală, apoi trece de la sine în 3- 10 zile. Totuși, anumite medicamente pentru răceală și remedii de răceală naturale pot reduce inflamația și durerile și ameliora simptomele.

Este contraindicată administrarea antibioticelor pentru răceala comună, întrucât mecanismul de acțiune al acestora nu are influența asupra virușilor. Doar în cazul agravării stării generale cu suprainfectare bacteriană, care poate fi diagnosticată prin analize specifice, se pot include antibiotice la copii pentru răceală cât și la adulți, exclusiv cu recomandările medicului specialist.

În cazul răcelii deosebim tratament nemedicamentos și medicamentos.

Tratamentul nemedicamentos include:

 • Hidratare cu multe lichide;
 • O baie fierbinte în primele stadii ale răcelii;
 • Inhalații cu aburi;
 • Repaus la domiciliu, odihna;
 • Utilizarea produselor alimentare naturiste precum ghimbir, mierea, usturoi, vitamina C;

Tratamentul medicamentos

El se stabilește în dependență de simptome și ne ajută să scăpăm de răceală mai rapid, fiind foarte variat, de la pastile de supt, comprimate, spray-uri de gât și până la cele mai bune plicuri pentru răceală.

Pentru congestia nazală se vor administra spray-uri sau picături ce conțin decongestionante nazale.

Pentru simptomele de tip alergic (strănutul, lacrimare) se vor administra antihistaminice.

Pentru tuse seacă se pot administra antitusive, dar în cazul tusei productive sunt administrate preparate cu efect expectorant.

Pentru cefalee, dureri musculare și febră se pot administra analgezice, antipiretice, antiinflamatoare. Drept exemplu ne poate servi Paracetamol pentru răceală și gripă. El poate fi utilizat și în cazul tratamentului răcelii la copii, întrucât îl putem găsi și sub formă de sirop de răceală la bebeluși.

Pentru tratarea senzației de discomfort sau inflamației la nivelul gâtului, putem administra pastile de răceală pentru subt sau spray-uri cu efect antiseptic, emollient, antiinflamator.

Prevenția răcelii

Întrucât răceala este foarte contagiosă, este benefic să apelăm la anumite măsuri de prevenire a răcelii. Printre ele se numără:

 • Spălați bine mâinile cu apă și săpun. Este necesar să vă spălați mâinile după ce ați folosit baia, înainte de masă sau după ce ați pregătit mâncarea, după ce ați intrat în contact cu o persoană infectată;
 • Curățați suprafețele utilizate frecvent. Virusurile pot fi prezenți până la 2 zile pe clantele ușii sau pe alte locuri care sunt frecvent atinse;
 • Evitați să vă atingeți fața. Virusurile gripei și răcelii se răspândesc de la mâini la nas, ochi și gură;
 • Întăriți sistemul imunitar. Încercați să vă alimentați sănătos, să dormiți suficient, să faceți exerciții fizice zilnic. Puteți să apelați și la vitamine și suplimente alimentare pentru întărirea sistemului imunitar.

Când deja sunteți bolnav, este indicat să stați la domiciliu pentru a stopa răspândirea virusului și îmbolnăvirea altor persoane.

În concluzie, răceala este o afecțiune relativ ușoară și reprezintă infecție a căilor respiratorii superioare. Se deosebește de gripa prin tipul de virus care cauzează infecția, modul în care debutează simptomele și gravitatea acestora. Pentru tratamentul răcelii nu este neapărat nevoie de medicamente, însă există anumite remedii care pot ameliora simptomele și durerile. Consultați medicul pentru a vedea care este cel mai bun tratament pentru dvs!