Faringită: tratament și profilaxie

Cea mai des întâlnită cauză a prezenței copiilor la medic este faringita, iar semnul de debut cel mai des întâlnit este durerea în gât.
Echipa Liki24
Echipa Liki24 22 iunie, 20225 min citit 169
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 22.06.2022
Faringită: tratament și profilaxie

Ce este faringita?

Faringita este o inflamație a mucoasei și structurilor de bază ale faringelui. Faringita acută este una din cele mai frecvente afecțiuni pentru care copilul este consultat de medicul pediatru.

Faringitele sunt de doua tipuri:

  • Faringita virală – provocată de virusuri, aceasta se identifică prin roșu în gât și inflamație.
  • Faringita bacteriană – provocată de bacterii, se identifică prin prezența depunerilor purulente.

Pentru un tratament corespunzător este importantă identificarea cauzei.

Astfel,cauzele cele mai frecvente ale faringitelor sunt:

  • infecțiile bacteriene sau virale; virusurile cel mai des implicate sunt: rinovirus, adenovirus, virusul gripal, paragripal, coronavirus, iar dintre factorii bacterieni implicați reținem: streptococul beta-hemolitic de grup A, Haemophilus influenzae, stafilococ, pneumococ.
  • expunerea repetată la factori iritanți-fumul de țigară,noxe,substanțe chimice,agenți medicamentoși;
  • boala de reflux gastroesofagian.

Simptome faringita

Cel mai frecvent, primul semn al faringitei acute reprezintă senzația de iritație în gât. Aceasta devine din ce în ce mai intensă ajungând ca durerea să se instaleze încă din prima zi. Punctul maxim de durere în gât este atins la 2-3 zile de la debut, când concomitent apare inflamația, tusea și uneori febra.

La copii, febra este de cele mai multe ori prezentă, însă nu întotdeauna, iar starea generală este relativ bună atât timp cât nu apar complicații. Apare însă lipsa poftei de mâncare.

Faringita acuze mai poate include:

  • oboseala
  • dureri de cap și de corp
  • strănut
  • secreții nazale
  • greață sau vărsături

Majoritatea cazurilor de faringită vor dispărea fără tratament într-o săptămână sau mai puțin. În unele cazuri, tratamentul medical este însă necesar pentru faringită. Acest lucru este valabil în special dacă faringita este cauzată de o infecție bacteriană. Pentru astfel de cazuri, medicul dumneavoastră va prescrie antibiotic.

Trebuie de reclamat că tratamentul inadecvat al inflamației acute cât și efectele negative ale unui număr de alți factori patogeni (fumatul, praf, noxe, alcool, rinite, sinuzite etc.) pot duce la apariția de faringită cronică.

Tratament faringita

Medicii recomandă tratamentul în funcție de cauza de bază a faringitei. De exemplu, pentru a trata o infecție bacteriană, specialistul poate prescrie un tratament cu antibiotice orale, cum ar fi amoxicilina sau penicilina. Antibioticele au rolul de a ameliora simptome și de a preveni complicațiile, cum ar fi febra reumatică. Este esențial să duceți până la final întregul tratament cu antibiotice pentru a va asigura că infecția s-a eliminat, dar și pentru a preveni reinfectarea.

Tratamentul simptomatic include:

Profilaxia în faringită

Principalii factori de risc în rinofaringitele recidivante sunt absența alimentației naturale, frecventarea colectivitatilor de copii, fumatul – pasiv și activ, infectia cronica a vegetațiilor adenoide, poluarea atmosferică, conditiile socio-economice si familiale, carența în vitamine și minerale,teren alergic, refluxul gastro-esofagian. Depistarea și corectarea din timp a acestor factori pot conduce la rărirea episoadelor de faringită.