Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei

In caz de gastrita, mucoasa stomacului devine iritata sau inflamata. Pot aparea simptome ca durere, indigestie si stare de rau. Exista doua forme de gastrita – gastrita acuta ce apare brusc si gastrita cronica ce apare trepta.
Mălina Mancaș
Mălina Mancaș 21 aprilie, 20235 min citit 165
Mădălina Volonci
Editor: Mădălina Volonci – Redactor medical / Medic rezident Dermatologie
 Verificat Actualizat 21.04.2023
Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei

Cum se produce gastrita?

Stomacul are o captuseala protectoare de mucus - mucoasa. Aceasta captuseala protejeaza stomacul de acidul gastric ce digera alimentele. Cand anumiti factori deterioreaza sau slabesc aceasta captuseala de protectie, mucoasa devine inflamata si astfel apare gastrita. Bacteria numita Helicobacter pylori este cea mai frecventa cauza a gastritei.

Gastrita eroziva este o forma mai putin frecventa. De obicei, nu provoaca inflamatie severa, dar poate duce la sangerare si ulcere in mucoasa stomacului. Lasata netratata, gastrita poate duce la anemie din cauza sangerarilor, precum si carente de vitamine si minerale sau ulcer. Din cauza acestor complicatii potentiale, este esential sa mergeti la medic daca va confruntati cu simptome de gastrita, pentru a primi tratamentul adecvat.

Gastrita simptome

Gastrita nu provoaca simptome vizibile de fiecare data. Multi oameni cu gastrita nu au niciun simptom. Insa, de obicei apar dureri la un moment dat. Cel mai comun simptom pentru gastrita este durerea in partea de sus a abdomenului, chiar sub stern. Alte simptome gastrita includ:

  • greata si varsaturi;
  • plenitudine in partea superioara a abdomenului, in special dupa mese;
  • indigestie;
  • scaderea sau pierderea poftei de mancare;

In caz de gastrita eroziva, este posibil sa aveti diferite simptome, inclusiv:

  • scaune negre, cu aspect de gudron;
  • varsaturi cu sange sau cu aspect de zat de cafea.

Cauze gastrita

Unele cauze ale gastritei pot include:

  • infectia cu pylori - gastrita cronica rezulta de obicei din infectia cu Helicobacter pylori -  90% dintre cazuri;
  • administrarea crescuta de antiinflamatoare nesteroidiene - antiinflamatoarele nesteroidiene pot creste concentratia de sucuri gastrice acide produse in stomac, iar aciditatea crescuta poate inflama si deteriora mucoasa stomacului;
  • consum crescut de alcool - consumul crescut de alcool pe termen lung mai ales poate afecta mucoasa stomacului, facand-o mai sensibila si mai predispusa la deteriorare;
  • conditii autoimune - de exemplu, in cazul celor cu gastrita atrofica autoimuna, sistemul imunitar ataca mucoasa stomacului;
  • leziuni ale stomacului – traumatismele fizice sau deteriorarea mucoasei stomacului pot duce, de asemenea, la gastrita.

Factorii alimentari nu cauzeaza de obicei gastrita, insa alergiile alimentare si boala celiaca pot contribui la aceasta.

Unii factori de risc pentru gastrita includ:

  • fumatul;
  • nivelul crescut de stres;
  • antecedente de varsaturi cronice;
  • deficit de vitamina B12.

Tratamentul gastritei

Tratamentul pentru gastrita variaza in functie de cauza. Anumite medicamente distrug bacteriile, in timp ce altele amelioreaza simptomele ca cele de indigestie. Daca aveti gastrita cauzata de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau alte medicamente, se recomanda evitarea acestor medicamente pentru a ameliora simptomele.

Iata care sunt principalele medicamente pentru gastrita:

  • antibiotice – pentru a trata infectia bacteriana responsabila;
  • antiacide – acestea pot neutraliza acidul din stomac;
  • inhibitori ai pompei de protoni – ca omeprazol, pantoprazol, esomeprazol sau lansoprazol – ce reduc cantitatea de acid produsa de stomac;
  • blocanti H2 – ca ranitidina – ce scad productia de acid gastric.

Antiacide pentru gastrita

Antiacidele sunt de obicei folosite ca prim tratament pentru gastrita pentru a reduce cantitatea de acid din stomac. Astfel, pot favoriza vindecarea. Un exemplu de antiacid pentru gastrita include Gaviscon, un supresor eficient pentru reflux, ce formeaza un strat protector la nivelul continutului gastric, reducand astfel simptomele. De asemenea, Dicarbocalm antiacid amelioreaza rapid si eficient simptomele date de excesul de acid gastric, fiind pe baza de carbonat de calciu, carbonat de magneziu si trisilicat de magneziu.

Alte medicamente recomandate pentru gastrita

Daca tratamentul cu medicamente antiacide nu este suficient, se poate recomanda un medicament numit blocant H2. Un medicament alternativ care poate fi utilizat este un inhibitor al pompei de protoni (PPI). Se pot recomanda si probiotice pentru refacerea florei. Acestea pot imbunatati digestia si sustin tranzitul.

Pot fi utile si diferite tipuri de suplimente protectoare, ce protejeaza stomacul de factorii iritanti, mentinand mucoasa gastrica functionala si sanatoasa. De exemplu, Stomac sanatos de la Fares contine extracte naturale de galbenele, patlagina, sunatoare, lemn-dulce etc., cu efect antiinflamator, cicatrizant, protector. Un produs asemanator, cu actiune protectoare, este Helicostop de la Fares, ce inhiba dezvoltarea H. pylori la nivelul mucoasei gastrice, practic un efect antibacterian natural.

In plus, se poate consuma si ceai pentru gastrita. Astfel de ceaiuri pot ameliora unele simptome digestive si au efect protector asupra mucoasei gastrice. Pot include plante precum galbenele, coada-soricelului, lemn-dulce, anason, sunatoare etc. - ceaiuri digestive.

Regim alimentar gastrita

  • Evitati alimentele fierbinti si picante, iritante, acide, prajite sau grase.
  • Consumati mese mai mici si mai dese in loc de mese grele.
  • Limitati si evitati consumul de alcool.
  • Renuntati la fumat. Renuntarea la fumat poate reduce iritatia la nivelul mucoasei stomacului, favorizand vindecarea.
  • Ca regim pentru gastrita e recomanda de obicei o dieta antiinflamatoare. Gastrita se refera la inflamatia mucoasei stomacului, astfel incat o dieta ce ajuta la minimizarea inflamatiei poate oferi o ameliorare in timp.

Alimentatia nu provoaca, in general, gastrita cronica, dar consumul unor alimente poate agrava simptomele - alimente care sunt prajite, picante, foarte acide. De cealalta parte, alimentele care pot ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei (alimente gastrita) include alimente bogate in fibre, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, alimente cu un continut scazut de grasimi, cu aciditate scazuta.

Cum poate fi prevenita gastrita?

Exista unele masuri prin care putem reduce riscul de gastrita si anume:

  • Acordati atentie masurilor de igiena pentru a reduce riscul de infectie cu pylori.
  • Evitati factorii declansatori cunoscuti, in functie de caz. Evitati alimentele prajite, grase sau foarte acide.
  • Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool.
  • Gestionati eficient stresul.
  • Evitati utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.

Pylori este una dintre principalele cauze ale gastritei, dar majoritatea oamenilor nu stiu ca sunt infectati. Bacteriile se transmit cu usurinta. Puteti reduce riscul de infectie prin practicarea unor bune masuri de igiena, mai ales spalarea mainilor.