Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice?

În terapia cu antibiotice, mulți pacienți se întreabă despre compatibilitatea dintre antibiotice și alcool. Cineva are o zi de naștere sau o petrecere corporativă în acest moment sau aveți o manifestare care nu puteți refuza. Toată lumea are propriile motive, întrebarea este – ce se întâmplă dacă bei alcool și iei antibiotic?
Echipa Liki24
Echipa Liki24 15 iulie, 20225 min citit 285
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 15.07.2022
Puteți bea alcool în timp ce luați antibiotice?

Pentru a înțelege de ce consumul de alcool cu ​​antibiotice este periculos,trebuie să clarificăm ce reprezintă aceste medicamente. Antibioticele sunt medicamente care se administrează în diverse boli infecțioase cauzate de bacterii. Ele au rolul de blocare și distrugere a bacteriilor “rele”. Trebuie să înțelegem că antibioticele ucid nu numai bacteriile dăunătoare, ci și cele benefice pentru organism.Acesta este motivul pentru care antibioticele pot provoca uneori efecte secundare gastro-intestinale (de exemplu stomac deranjat sau diaree).

Multiple antibiotice,și anume amoxicilina, nu interacționează cu alcoolul. Mai mult, aceste produse nu poartă niciun avertisment specific pe cutii. Deși consumul de băuturi alcoolice nu este recomandat în mod special, riscul de interacțiuni grave este scăzut.

Unele antibiotice pot provoca reacții neplăcute atunci când sunt amestecate cu alcool. Astfel, metronidazolul, tinidazolul, trimetoprimul și sulfametoxazolul, unele cefalosporine nu trebuie amestecate niciodată cu alcool, deoarece există riscul de a provoca greață, tensiune arterială scăzută , dureri de cap, palpitații, transpirație,roșeață și bufeuri.

Efectul alcoolului asupra antibioticelor

Cum am mai menționat anterior, nu toate antibioticele interacționează cu alcoolul. În funcție de tipul de antibiotic, medicul poate recomanda limitarea, sau chiar evitarea consumului de alcool. Alcoolul poate interacționa direct cu unele antibiotice, poate provoca efecte secundare periculoase, sau poate face antibioticele mai puțin eficiente în îndepartarea bacteriilor.

La descompunerea alcoolului organismul produce acetaldehida, iar aceasta poate provoca greață, astfel încat multe persoane care au un stomac sensibil pot experimenta efecte digestive secundare. Greața este un efect secundar atât al utilizarii antibioticelor cât și al abuzului de alcool, astfel acest efect advers este resimțit în majoritatea cazurilor.

De asemenea în timpul consumului de băuturi alcoolice pot apărea următoarele reacții adverse:

  • Disfuncția ficatului cu inhibarea funcționării organului, atunci când are loc metabolismul alcoolului și al antibioticelor. Ficatul acumulează toxine în celulele sale și astfel îi scade capacitatea de a îndepărta deșeurile.
  • Pot apărea reacții alergice severe.
  • Are loc intoxicația organismului, simptomele sale sunt greață, dureri de cap insuportabile, convulsii, amețeli și vărsături.
  • Scăderea sau creșterea tensiunii arteriale.
  • Roșeață și transpirație a pielii.
  • Sindromul mahmurelii pe fondul administrării de antibiotice, consecințele sale sunt tulburări mentale.

Toți acești factori pot încetini cu adevărat procesul de vindecare.

După cât timp poți bea alcool după antibiotice?

Niciun medic sigur nu vă poate răspunde la întrebarea cât timp după ce ați administrat antibiotice puteți consuma băuturi alcoolice. Antibioticele reprezintă un mecanism de acțiune atât de diferit încât este imposibil să se calculeze răspunsul organismului la alcool. Plus la toate, afecțiunile pentru care se iau antibiotice impun unele restricții alimenatre din dieta pacientului. Unele tipuri de antibiotice specifică un interval de timp în care trebuie să evitați să beți.

Alcoolul după antibiotice este interzis câteva ore după administrarea medicamentului și câteva zile (sau săptămâni mai bune) după terminarea tratamentului.

Trebuie remarcat faptul că medicamentele sunt lăsate pe corp cel puțin încă o zi, iar unele rămân în sânge până la o săptămână.

Prin urmare, după o perioadă de așteptare de cel puțin șapte zile, puteți bea alcool sau, chiar mai bine, extindeți această perioadă la două sau chiar trei săptămâni pentru a elimina complet apariția efectelor secundare negative.