Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Zi de zi corpul uman vine în contact cu o mulțime de agenți patogeni, asta fără includerea virusurilor și bacteriilor care deja în mod normal există în organismul nostru, ca cei din intestine și plămâni. Necătând la acestea, organismul se îmbolnăvește destul de rar. De ce? Răspunsul constă în faptul că sistemul imunitar are grijă să rămânem sănătoși, în lumea plină de microorganisme.
Echipa Liki24
Echipa Liki24 10 noiembrie, 20225 min citit 166
Inna Didik
Editor: Inna Didik – Writer / medic rezident neurolog
 Verificat Actualizat 10.11.2022
Cele mai bune vitamine pentru imunitate

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de diverși agenți patogeni precum virușii, bacterii, paraziți. Este asemenea gărzii de corp și este necesară supraviețuirii.

Care sunt componentele sistemului imunitar?

 1. Saliva și lacrimile- oferă o protecție suplimentară, acționând ca un antibacterian.
 2. Pielea– acționează ca o barieră, care ține bacteriile, virușii și diverși germeni la distanță.
 3. Mucusul– îl putem găsi în pasajul nazal și pe toată suprafața plămânilor, având rol anti-bacterian.
 4. Sistemul limfatic- transportă nutrienți, apa și oxigen către celule - totodată, elimină reziduriile nocive. Sistemul limfatic este format din timus, splină, măduva osoasă și ganglioni limfatici.
 5. Intestinele- reprezintă un loc adesea atacat de către viruși și bacterii. Aproximativ 70-80% din celulele sistemului imunitar se găsesc aici.
   

Deosebim 2 tipuri de imunitate:

 • Înnăscută - moștenită prin intermediul placentei de la mama, care nu suferă modificări pe parcursul vieții. Este capabilă să recunoască agenții patogeni în primele ore de la infectare, dar nu oferă protecție pe termen lung.
 • Dobândită – care se dezvoltă pe parcursul vieții prin expunerea la diverși germeni. Răspunde la infecții în decurs de 6-7 zile, identifică specificitatea agentului patogen ca să-l poate recunoaște mai târziu.

Cum înțelegem că avem un sistem imunitar slăbit?

Din cele expuse anterior, vedem că sistemul imunitar are mai multe componente. Disfuncția uneia dintre ele poate conduce la dereglarea întregului sistem în sine. Astfel, boala este o expresie a unui sistem imunitar slăbit, care nu a putut rezista atacului unor bacterii, viruși și paraziți.

Urmează semnele care ne vorbesc despre un sistem imunitar slăbit:

 • răceli frecvente şi complicaţii ale acestora (pneumonii, bronşite) – 2-3 episoade de infecţii respiratorii într-un sezon ridică semne de întrebare;
 • stare de oboseală prelungită, în ciuda unui program normal de somn;
 • infecţii recurente la nivelul urechilor şi sinusurilor;
 • anemie şi vindecarea cu dificultate a rănilor;
 • probleme digestive precum constipație, diaree prelungită, greaţă;
 • dureri articulare și musculare frecvente provocate de inflamaţii;
 • probleme ale pielii (herpes, eczemă).

Care sunt factorii ce au influență negativă asupra sistemul imunitar?

Mulți factori au influență asupra performanțelor sistemului imunitar, dar în cumul al acestora pot apărea probleme mari în funcționalitatea acestuia.

De exemplu dacă ne îmbolnăvim după o perioadă grea de muncă, e semn că organismul nostru a avut de suferit pe urma oboselii, stresului, alimentației necorespunzătoare și somnului insuficient. Sistemul imunitar este influențat atât de factorii interni, dar și de factorii de mediu.

 • Alimentaţie dezechilibrată (cu un aport insuficient de minerale, vitamine, antioxidanţi şi alţi nutrienţi), precum şi consumul de zahăr în exces;
 • Anxietatea și stresul pe termen lung;
 • Somn insuficient;
 • Excesul de medicamente – antibioticele, de exemplu, atacă şi flora bacteriană a organismului, care are un rol important în sistemul imunitar;
 • Tutunul și alcoolul;
 • Obezitatea şi anumite boli precum cancer, diabet, SIDA;
 • Factori de mediu precum pesticidele, poluarea, substanţele chimice din diverse produse de uz casnic;
 • Igiena precară;

Cum întărim sistemul imunitar?

Menținem corespunzător igiena

Simpla rutina de spălare a mâinilor joacă un rol esențial, căci prin așa mod împiedicăm microbii să pătrundă în organism. Mâinile se spală corect timp de 20 sec, folosind săpun și apă caldă, înainte de a mânca sau a găti, și după ce am strănutat sau tușit, după atingerea suprafețelor publice sau toaletei.

Alimentația sănătoasă

Dieta care conține cât mai multe legume și fructe este o dietă care susține sănătatea organismului și imunitatea în general. Sunt foarte importante vitaminele pentru imunitate precum vitamina A, C, B6 și B12, E, zincul și fierul, cât pentru imunitatea adulților atât și pentru imunitatea copiilor.. Printre alimentele pentru imunitate se numără peștele bogat în acizi grași esențiali, produse fermentate și iaurt, carnea roșie pentru minerale și proteine, căpșunile, fructele de pădure, morcovul, usturoiul, ceaiul verde, semințele de floarea soarelui.

Odihna

Imunitatea și somnul sunt strâns legate. Un somn insuficient și mai mic de 6 ore în fiecare noapte crește riscul contactării unei răceli. Bebelușii trebuie să doarmă aproximativ 14 ore/noapte, copii până la 10 ore/noapte, dar adulții cel puțin 7 ore/noapte.

Activitatea fizică

Corpul uman va funcționa mult mai bine dacă este activ fizic față de regim sedentar. Sportul va crește capacitatea și rezistența organismului în lupta împotriva infecțiilor. Este recomandat cel puțin 3 minute de mișcare pe zi. Când nu aveți posibilitate mai mult timp să faceți sport, chiar și 10 minute de mișcare sunt bine venite.

Suplimente pentru imunitate

Există o legătura stânsă între modul în care funcționează linia de apărare a organismului nostru și aportul nutrițional. Astfel, nutriția deficitară duce la răspuns imun compromis, organismul fiind predispus la infecții variate. Chiar și în condițiile stilului de viață modern, este destul de dificil să găsiți medicamente pentru imunitate care ar suplini toate necesitățile organismului. Cele mai bune pastile pentru imunitate, care ar putea să protejeze organismul nostru pe timp de iarnă în special, ar trebui să includă:

 

Mâncarea sănătoasă din pacate nu suplinează complet carențele de vitamine ce apar inevitabil. De aceea este foarte util sa utilizăm complex de vitamine pentru imunitate care vin să compenseze aportul necesar de minerale, vitamine, antioxidanți, atunci când organismul nostru are nevoie. Vitamine pentru imunitatea adulților le puteți găsi pe piață sub formă de comprimate și capsule, prăfulețe. În cazul celor mici sunt utilizate siropuri pentru imunitate la copii.

În concluzie, puteți să începeți chiar acum să vă întăriți imunitatea, prin urmarea unui regim alimentar bogat în minerale și vitamine și adoptarea unui stil de viață sănătos. Grija constantă pentru felul în care trăiți și alimentele pe care le consumați este cea mai bună modalitate de a vă stimula sistemul imunitar și a avea un organism sănătos, pentru protecție de răceli și alte boli.